Dáváte si předsevzetí? Víte, jak je splnit s grácií?

Začátek roku přímo nabádá k tomu, abychom si stanovili předsevzetí. Plány, cíle a stěžejní myšlenky, které nás mají posunout dál a zlepšit náš dosavadní život. Daří se vám plnit tyto své sliby? Poradíme vám, jak nahlížet na předsevzetí a jak je bez problémů splnit.

Jak si dát předsevzetí

Patříte mezi odpůrce typických předsevzetí - zhubnout, být milejší, víc pracovat, víc šetřit, pravidelně cvičit nebo třeba nestresovat se? Ve většině případů za to může stanovení si příliš obecných pravidel, která nemáte jak splnit. Následně vás tyto plány ještě víc stresují, než motivují.

Co takhle to letos zkusit trochu jinak. Zamyslete se, na jakou oblast svého života se chcete soustředit. Může to být zmíněné hubnutí, ovšem mějte konkrétní plán. Chtějte zhubnout třeba pět kilo, obléct znovu své oblíbené šaty nebo zpevnit tělo a pracovat na vybudování svalstva. Taková předsevzetí se vám budou plnit mnohem lépe.

Předsevzetí

Odpovězte si na otázku Proč?

Hledáte-li motivaci, jak u svých plánů vydržet, nejdříve si odpovězte na otázku Proč? Proč chcete zhubnout pět kilo, proč chcete zpevnit tělo a proč si chcete oblékat staré šaty, když si můžete koupit nové? V ideálním případě byste měli zjistit, že to děláte pro sebe. Pro svůj lepší pocit, pro úsměv každý den do zrcadla nebo pro zvýšení sebevědomí a podporu svého zdraví. Tyto důvody si připomeňte vždy, když to budete chtít vzdát a přejíst se svým oblíbeným dezertem.

Nedávejte si nereálná předsevzetí

Zapomeňte na nereálná předsevzetí, která vás budou spíš trápit než dělat váš život spokojenější. Určitě můžete začít šetřit, ale snažte se rozlišovat důležitost jednotlivých výdajů. Neomezujte se v nákupech dárků pro blízké, ať už se jedná o dárkový balíček nebo dekorace pro útulný domov. Ušetřete například tím, že nebudete zbytečně plýtvat jídlem nebo protřídíte šatník a prodáte oblečení, které nenosíte.

Odměňte se

Rozhodně nemusíte čekat, až do konce roku, abyste se odměnili za plnění svých plánů. Odměňte se klidně za první ztracené kilogramy, odměňte se, pokud jste dokončili pracovní projekty včas nebo jste ustáli hádku s protějškem a našli společné řešení. Dělejte si malé radosti každý den, ať už si užijete svůj čajový rituál v oblíbeném hrnku se jménem nebo si vychutnáte degustaci vína a zasloužený relax s vtipnou sklenicí na víno.