Valentýn – svátek zamilovaných a co jste o něm nevěděli

Valentýn – svátek zamilovaných a co jste o něm nevěděli

Patříte mezi milovníky svátku lásky nebo se řadíte spíš k jeho odpůrcům? Valentýn rozhodně není jen americký svátek vymyšlený pro byznys. Víte, jak Valentýn vznikl, proč jej slavit a jak obdarovat nejen své protějšky, ale všechny milované? Poradíme vám, jak na to.

Historie svátku

Svátek lásky sahá až k dobám starověkého Říma, kdy legendy vypráví o biskupovi, který tajně oddával mladé a láska pro něj byla na prvním místě. V této době však bylo zrušeno císařem manželství a muži se měli zajímat jen o své vojenské povinnosti, nikoliv se rozptylovat ženami. A že rozptylovat, my ženy, umíme opravdu skvěle. Na základě neplnění císařských zákonů byl však Valentýn popraven, a to právě 14. února. Aby se nezapomnělo na důležitost lásky, vznikl zmíněný svátek zamilovaných - den svatého Valentýna.

Proč jej slavit

I když historie svátku nezní tak úplně romanticky, Valentýn se do dnešního dne přenesl jako den, kdy oslavujeme lásku a obdarováváme svého partnera. Pokud patříte mezi milovníky tohoto láskyplného svátku, nemusíme vám vysvětlovat, proč jej slavit. Pokud se však řadíte mezi odpůrce, kterým jde ze všudypřítomných srdíček hlava kolem, snažte se na tento den nahlížet spíš s pokorou a pochopením. Samozřejmě můžete svou lásku dokazovat protějšku každý den, ale proč si právě Valentýn neudělat ještě příjemnější. Klidně si naplánujte originální slavení, včetně neobvyklých dárků a vymkněte se běžným valentýnským konvencím.

Valentýn – svátek zamilovaných a co jste o něm nevěděli 2

Jak obdarovat protějšek

Zapomeňte na nudné dárky typu květin a bonboniéry. Zkuste si tentokrát vybrat z originálních a osobitých dárků. Může se jednat o párové dárky, které můžete rovnou na svatého Valentýna použít. Svůj protějšek potěšíte například hrnkem se jménem. Skvěle se hodí i sklenice na pivo pro muže. Hlavně nezapomeňte svému protějšku koupit do darované sklenice také odpovídající náplň. Potěšit můžete také polštářem s potiskem. Vyberte dárky z lásky, které pobaví a navíc druhému řeknou, jak moc vám na něm záleží.

Zpříjemněte den i svým blízkým

Nezapomínejte ani na své další milované. Obdarujte dárkovým hrnkem nebo přímo dárkovým balíčkem klidně i kamarádku, maminku nebo kolegyni v práci. Pokud vybíráte dárek někomu nezadanému, vsadit můžete i na vtipné cedule. Možná svým dárkem změníte názor i někoho, kdo si doposud tento svátek neuměl užít. Láska stojí za to, abyste ji nejen přijímali, ale také dávali a šířili. Není nad to zkusit to právě na Valentýna!